Вина

Вина

  • Всички
  • Бели вина
  • Вина розе
  • Червени вина

Продукция

Заради мекотата, фината си структура и лекотата, с която се пият, сухите вина от гъмза са много лесни и сигурни за съчетаване с почти всяка храна. Ако са отлежавали за кратко в хубав дъб, те придобиват чудесен препечен тон и наподобяват бургундско пино ноар. Това ги прави подходящи за съчетаване с печени меса и най-вече с дивеч. Препоръчително е гъмзата да се сервира много добре охладена почти до температурата на бяло вино.
Типичните за сорта аромати на малина и череша я превръщат в добра компания и на меки сирена със сосове от тези плодове. Другата сортова особеност на гъмза от добра реколта, минала за кратко през дъб, е, че тя развива деликатен и топъл землист акцент, който я прави фаворит за всеки вид гъбено ястие, стига то да не е прекалено подправено или пък със сметана.